För att få en arbetsplats att fungera väl krävs kunskap om vilket ledarskap som passar just den arbetsplatsen bäst. Men vad är bra ledarskap? Vilka olika typer av ledarskap kan man använda sig av för att få det bästa resultatet? Kan man få en bättre arbetsmiljö genom att använda sig av självledarskap?
I den här artikeln hoppas vi kunna ge lite mer förståelse för vad som är ett bra ledarskap och vilka för- och nackdelar det finns med de olika typerna.
Vad är ett bra ledarskap?
Vad är ett bra ledarskap? Det finns inte bara ett enda svar på det. Alla människor och arbetsplatser är olika, och alla individer reagerar dessutom olika på en viss typ av ledarskap.
Det viktiga är att man som ledare lär känna de man ska leda, och att man känner sig själv som ledare. Man bör fråga sig: vad är mina styrkor och svagheter som ledare? Hur skapar jag tillit? Man bör också fråga de man ska leda: hur vill du att jag ska leda dig på bästa sätt?
Utforma ett ledarskap som ger en harmonisk arbetsplats där alla har möjligheten att nå sin fulla potential, vilket dessutom alltid leder till ett bättre resultat för företaget. Med andra ord en WIN-WIN situation.
Bra ledarskap leder till positiva effekter för företaget
Utan ledarskap blir det svårt att hitta en riktning som medarbetare. Dessutom blir det svårt för företaget att ta sig i rätt riktning. Förutsättningarna för medarbetarna att göra ett bra jobb blir svåra utan ett bra ledarskap. Det lönar sig alltså att investera i ledarskapet.
Exempel på positiva effekter ett bra ledarskap på arbetsplatsen kan leda till:
- Lönsamhet: en chef kan med ett bra ledarskap inspirera medarbetarna att bidra till företagets ekonomiska tillväxt.
- Engagemang; enligt befintlig forskning har det visat sig att ett bra ledarskap har störst effekt på medarbetarnas engagemang i arbetet. Det leder i sin tur till tillväxt, nöjda kunder och bra resultat.
- Trivsel: en bra chef ser till att medarbetarna trivs på jobbet och mår bra. En god stämning på arbetsplatsen är en förutsättning för att företaget ska lyckas.
Utan ledarskap blir det svårt att hitta en riktning som medarbetare. Dessutom blir det svårt för företaget att ta sig i rätt riktning. Förutsättningarna för medarbetarna att göra ett bra jobb blir svåra utan ett bra ledarskap. Det lönar sig med andra ord att investera i ledarskapet.
Ledarskap eller självledarskap?
Nu ska vi titta på fem olika ledarskapsstilar och även gå in på självledarskap och vad det kan ha för effekt på arbetsplatsen.
Situationsanpassat ledarskap
För företag som behöver stor flexibilitet kan situationsanpassat ledarskap vara ett vinnande koncept. Det går ut på att man som ledare anpassar sin ledarstil beroende på personer och situationer. Beroende på vilken erfarenhet som finns hos medarbetaren, kunskapsnivån, hur självgående medarbetaren är ska du som ledare anpassa dig efter det.
Fördelarna med det här sättet att leda är att det både går att anpassa till medarbetarna som grupp, enskilda medarbetare och företagets organisationsstruktur. Nackdelen är att det ställer höga krav på dig som chef att kunna läsa av situationer och medarbetare så att du hamnar rätt. Risken är annars att det uppstår missförstånd vilket kan leda till missnöjda medarbetare.
Instruerande ledarskap
När någon är ny på jobbet kan vi inte förvänta oss att man vet hur uppgifterna ska utföras. Att då bli instruerad uppfattas ofta som självklart. Målet är att så fort som möjligt bli mer självgående och be om stöd när man behöver det. Om en medarbetare fastnar i behovet att bli instruerad över tid, behöver du fråga dig om du själv skapat detta genom att inte ge medarbetaren eget ansvar och tillåtelse att misslyckas. Om så inte är fallet, är det inte säkert att det är rätt person för jobbet. Om din ledarstil övergripande är instruerande kommer du tappa motivationen hos de i din grupp som har förmågan att vara mer självgående.
Agilt ledarskap
Det här är en typ av ledarskap som kräver stor flexibilitet och stort engagemang, och passar företag som främst är kundanpassade. Målet är att man som företag snabbt anpassar sig till vad som händer i omvärlden. Kommunikation och mål är viktigare än små detaljer.
Fördelarna med ett agilt ledarskap är att du som ledare kan ta ett steg tillbaka och ge teamet en mer framträdande roll, men det kan av vissa också ses som en nackdel. Det finns också en risk att en mer långsiktig plan inte alltid håller, vilket kan orsaka onödig stress.
Coachande ledarskap
Här tar du som ledare rollen mer som ett bollplank än något annat. Målet är att stötta medarbetarna att hitta sina lösningar på problem och att få motivation att nå sina mål. Utgångspunkten är medarbetarens egen vilja att utvecklas och lära sig. Kortfattat går det ut på att ställa frågor till medarbetaren som med fördel själv hittar svaren, vilket skapar större delaktighet.
Den här ledarstilen passar när man har medarbetare som har självständiga roller med mycket frihet. Fördelen med självgående medarbetare är att det frigörs mer tid till dig som chef, men nackdelen är att det tar tid med alla coachande samtal, och att irritation kan uppstå om medarbetaren behöver få mer konkreta ramar i någon situation.
Delegerande ledarskap
Denna ledarstil talar mer om vad som ska göras än hur medarbetaren förväntas genomföra uppdraget. Det saknas toppstyrning. Cheferna lyssnar på personalen och har förtroende för deras åsikter. En bra kommunikation mellan alla avdelningar på företaget är en förutsättning för att ett delegerande ledarskap ska fungera.
Fördelarna med ledarstilen är att alla får känna sig delaktiga och leder till en bra dynamik på arbetsplatsen. Nackdelen är att det kan bli många möten där det pratas en hel del, men att det inte händer så mycket.
Självledarskap
Det talas alltmer om självledarskap, särskilt i och med att pandemin har bidragit till distansarbete på många arbetsplatser.
Tanken med självledarskap är att varje medarbetare ska ta ansvar för och styra sitt arbete. Fördelarna med självledarskap är att det kan ge större motivation att göra sitt bästa, ger ökad arbetsglädje och kan leda till ett bättre resultat för företaget. Det kräver dock en del av dig som chef att se till att medarbetarna har tydliga ramar att förhålla sig till så att de vet hur de ska hantera olika situationer som uppstår.
Nackdelarna är att om man saknar dessa tydliga ramar så kan det uppstå förvirring, leda till stress och att personalen arbetar för mycket. Så det behöver vara glasklart vad som gäller innan man implementerar denna ledarstil.
Kompetensutveckla din personal med föreläsningar om ledarskap
Alla företag och organisationer har mycket att vinna på att utbilda sin personal i ledarskap eftersom det både förbättrar arbetsmiljön och ökar förutsättningarna för att företaget når sina verksamhetsmål. Det finns många kurser, utbildningar och föreläsare att välja mellan, till exempel digitala distansutbildningar som gör kompetensutveckling enkelt och lättillgängligt.
Vi på INSIKT har en sådan digital lösning för företag – en app som är laddad med föreläsningar om ledarskap av Sveriges främsta experter på ämnet. Kontakta oss gärna så får du veta mer!